Blogpost

Οι πρωτεΐνες του αρακά

Οι φυτικές πρωτεΐνες αποτελούν πιο οικονομική και βιώσιμη λύση, με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, σε σχέση με τις ζωικές. Οι πρωτεΐνες του αρακά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως υποκατάστατο των πρωτεϊνών της σόγιας ή των ζωικών πρωτεϊνών σε διάφορες εφαρμογές στα τρόφιμα, λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας τους, του χαμηλού κόστους, των θρεπτικών συστατικών και των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία.

Η διατροφική αξία του αρακά, ανά 100g, παρουσιάζεται στον πίνακα 1. Στο σύνολο των μακροθρεπτικών συστατικών, το 70% περίπου είναι υδατάνθρακες, το 28,2% φυτικές ίνες και το 26,7% πρωτεΐνες. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών, διαφόρων μετάλλων και βιταμινών (πίνακας 1).

Πίνακας 1. Διατροφική αξία φρέσκου αρακά ανά 100g (USDA, FoodData Central (2022). Retrieved from: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170419/nutrients)

Διατροφική αξίαΑνά 100g
Ενέργεια81 Kcal
Λιπαρά0,4 g
εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά0,07 g
Υδατάνθρακες14,4 g
εκ των οποίων σάκχαρα5,7 g
εκ των οποίων φυτικές ίνες5,7 g
Πρωτεΐνες5,4 g
Αλάτι0 g
Φώσφορος108 mg
Χαλκός0,18 mg
Μαγγάνιο0,41 mg
Βιταμίνη C40 mg
Βιταμίνη Β10,27 mg
Φολικό οξύ65 μg
Βιταμίνη K24,8 μg

Ο αρακάς έχει ένα καλά ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων. Σε σύγκριση με τα δημητριακά, έχει υψηλά επίπεδα λυσίνης, λευκίνης και φαινυλαλανίνης (απαραίτητα αμινοξέα), αλλά σχετικά μικρότερη περιεκτικότητα σε μεθειονίνη. Επομένως το προφίλ των βασικών του αμινοξέων είναι συμπληρωματικό με αυτό των αμινοξέων των δημητριακών. Ο συνδυασμός του αρακά με δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πατάτα κ.α.) μπορεί να εξασφαλίσει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας στον καταναλωτή.

Βιβλιογραφία

FAOSTAT. 2022. Crops. Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Gorissen, S. H., Crombag, J. J., Senden, J. M., Waterval, W. A., Bierau, J., Verdijk, L. B., & van Loon, L. J. (2018). Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates. Amino acids, 50(12), 1685-1695.

Intelligence, M. 2022. PEAS MARKET – GROWTH, TRENDS, COVID-19 IMPACT, AND FORECASTS (2022 – 2027).

Lam, A. C. Y., Can Karaca, A., Tyler, R. T., & Nickerson, M. T. (2018). Pea protein isolates: Structure, extraction, and functionality. Food reviews international, 34(2), 126-147.

Lu, Z. X., He, J. F., Zhang, Y. C., & Bing, D. J. (2020). Composition, physicochemical properties of pea protein and its application in functional foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(15), 2593-2605.

Singh, M., Manickavasagan, A., Shobana, S., & Mohan, V. (2021). Glycemic index of pulses and pulse-based products: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61(9), 1567-1588.

USDA, FoodData Central (2022). Retrieved from: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170419/nutrients

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 1924/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα