×
Η Σημασία της ανάπλασης των μυϊκών πρωτεϊνών
Η Σημασία της ανάπλασης των μυϊκών πρωτεϊνών

Όλοι γνωρίζουμε πως η ¨Σωστή¨ προπόνηση έχει θετικά αποτελέσματα στην αθλητική απόδοση και επίδοση και όλοι θέλουμε να έχουμε τις μέγιστες προσαρμογές και οφέλη από την προπόνηση μας.

 

Πολλές φορές όμως για να το επιτευχθεί αυτό, αναγκαζόμαστε να πιέζουμε τα όρια της αντοχής μας, κάνοντας πολύωρες και έντονες προπονήσεις. Αφιερώνουμε πολλές ώρες την ημέρα κάνοντας προπόνηση για δύναμη, αντοχή, τεχνική και άλλους σημαντικούς παράγοντες της αθλητικής απόδοσης. Εκτός όμως από την έντονη και μερικές φορές εξουθενωτική προπόνηση είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωστή διατροφή έτσι ώστε η προπόνηση να προκαλέσει τις μέγιστες προσαρμογές. Κατά κύριο λόγο η δύναμη και η αντοχή δεν αυξάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά κατά την ανάπαυση που ακολουθεί μετά την προπόνηση, όταν γίνεται σωστά η ¨αποκατάσταση¨.

 

Η ανάπλαση των μυϊκών πρωτεϊνών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της αποκατάστασης μετά την προπόνηση. Επειδή ακριβώς οι πρωτεΐνες αποτελούν τους δομικούς λίθους του σώματος, αποτελούν το πιο πολυσυζητημένο θρεπτικό συστατικό της αθλητικής διατροφής. Πολλοί αθλητές, προπονητές και ειδικοί της φυσικής αγωγής, πιστεύουν πως οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερης σημασίας μόνο για τους αθλητές των βαρέων αθλημάτων (πάλη, άρση βαρών, strongman, power lifting) και του Βοdy Building. Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για την ανάπτυξη, διατήρηση και επισκευή όλων των κυττάρων, καθώς και για την παραγωγή ενζύμων και πρωτεϊνών όποιο και αν είναι το άθλημα το οποίο ασκείται.

Μετά λοιπόν από την προπόνηση, είτε είναι σκληρή, είτε σε φυσιολογικά επίπεδα, η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι χρήσιμη για την επισκευή, διατήρηση αλλά και ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη πρωτεϊνών αμέσως μετά την άσκηση αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο αναπλάθονται τα μυϊκά κύτταρα. Εκτός όμως από αυτή την λειτουργία τους είναι γνωστό πως η πρόσληψη πρωτεϊνών διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης που με τη σειρά της αυξάνει την πρόσληψη των αμινοξέων και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (γνωστή και ως καταβολική ορμόνη).

Εκτός από τις πρωτεΐνες έχουμε και την ιδιαιτερότητα των διακλαδιμένων αμινοξέων (ΒCAA). Γι αυτά τα αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη και βαλίνη), υπάρχουν ενδείξεις που τα σχετίζουν με το φαινόμενο της κόπωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος). Επίσης αυτά τα αμινοξέα συμμετέχουν στην παραγωγή και την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα αν είναι απαραίτητη η ενίσχυση της διατροφής με μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων διακλαδισμένων αμινοξέων.

 

Όλες λοιπόν αυτές οι διαδικασίες σχετικά με την αποκατάσταση των υγρών, την αναπλήρωση των αποθεμάτων μυϊκού γλυκογόνου, τη μείωση των βλαβών του μυϊκού και ανοσοποιητικού συστήματος και της ανάπλασης των μυϊκών πρωτεϊνών αποτελούν το σκελετό για τη βέλτιστη αποκατάσταση μετά την άσκηση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της προπόνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και οι Ολυμπιονίκες δεν προπονούνται απαραίτητα περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι αθλητές, αλλά προπονούνται πιο έξυπνα. Γνωρίζουν την σημασία της Διατροφής και τον ρόλο της στην βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και φροντίζουν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά συστατικά(πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ωφέλιμα λίγοι) καθώς και τις αντίστοιχες σε μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Τρώω έξυπνα σημαίνει Αγαπώ τον εαυτό μου και εκτιμώ το δώρο της Ανθρώπινης ζωής.

Διεύθυνση
Νικολοπούλου - Εργοστάσιο Τροφίμων
Γονατά 40, Τ.Κ. 121 33 Περιστέρι
Επικοινωνία
T 210-51 51 082 | 210-57 28 371 | 210-51 30 748
E take@otenet.gr