×
Ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της Νηστείας. Είναι εφικτό?
Ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της Νηστείας. Είναι εφικτό?

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη νηστεία της Ορθοδοξίας και διαρκεί 48 ημέρες. Ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, απαγορεύεται η κατανάλωση ζωικής προέλευσης προϊόντων όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά κ.α.), ενώ επιτρέπονται μόνο τα θαλασσινά. Η Ορθόδοξη νηστεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει αρκετά με τη χορτοφαγική διατροφή.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η νηστεία φαίνεται να συμβάλλει στον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και λιπαρών, ενώ συνεισφέρει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στην LDL χοληστερόλη (αυτή που λέμε «κακή» χοληστερόλη) λόγω της μείωσης των ζωικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη νηστεία είναι η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών.

Πως μπορούμε όμως να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών σε μια νηστεία, ώστε να περιορίσουμε πιθανή υπερκατανάλωση υδατανθράκων??? Η κατανάλωση φυτικής προέλευσης προϊόντων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση πρωτεϊνών από σόγια, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και γι’ αυτό είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μπορούν να συνεισφέρουν σε μια πιο ισορροπημένη νηστεία. Στις περιπτώσεις που καταναλώνονται πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας (π.χ. από αρακά/ φακές/ ρεβίθια κ.α.), τότε ο συνδυασμός αυτών με κάποιο δημητριακό, όπως το ρύζι, μπορεί να τις «μετατρέψει» σε υψηλής βιολογικής αξίας.

Δρ. Γιαζιτζή Κατερίνα

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Διεύθυνση
Νικολοπούλου - Εργοστάσιο Τροφίμων
Γονατά 40, Τ.Κ. 121 33 Περιστέρι
Επικοινωνία
T 210-51 51 082 | 210-57 28 371 | 210-51 30 748
E take@otenet.gr